За първи път освен чисто политически сблъсък на основните опоненти в България, имаме възможност да наблюдаваме и европейски сблъсък между ценностите на Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти.

В дебата участват Андрей Ковачев от ГЕРБ, зам.-председател на ЕНП в ЕП и Сергей Станишев от БСП, председател на ПЕС в ЕП.

В началото всеки от участниците имаше една минута за изказване.

Какви позиции заявиха двамата?

Снимка: Ладислав Цветков

Сергей Станишев: Основният проблем е политиката на орязване, защото ЕНП се фиксираха, търсейки изход от икономическата криза, в това, че целият проблем е в държавния дълг. Истината не е това. Тази криза беше създадена от финансовия спекулативен капитализъм, който взриви финансовата система, оттам се прехвърли върху реалната икономика и тогава ЕНП, комисията, доминирана от ЕНП, предложи всяка държава максимално да ореже своите разходи, за да ги приведе в ред. Да, трябва да има ред в бюджета, няма спор, но това беше направено толкова насилствено, че в редица страни беше разкъсана социалната им „тъкан”. Имаше, в Испания – 50% младежка безработица като резултат. И това нанесе огромни щети в доверието в ЕС, защото ЕС, вместо да бъде, както е бил десетилетия, съюз, който създава надежда и по-добър за всеки, се превърна в наказателен съюз и оттам идва ръстът на националистите.

Снимка: Ладислав Цветков

Андрей Ковачев: Не трябва да правим отново тази грешка да натрупваме дълг, да преразпределяме нещо, което ние го нямаме. Ние трябва да генерираме чрез конкурентоспособна икономика, инвестиране в научна дейност, в стоки и продукти, налагане на нашите високи стандарти в света, споразумения, търговски, както с Канада, с Япония, с Австралия, с Югоизточна Азия и другите страни по света – над 20 такива споразумения. Защото всеки един милиард евро експорт, означава 14 хиляди нови работни места. Така че само икономиката, добрата конкурентоспособна среда може да ни направи богати, може да повиши нашия жизнен стандарт, което се случва в България и ще се случва, ако нямаме връщане назад, ако не правим рискован експеримент, ще се случва с още по-големи темпове повишаването на заплатите, за средните над 1200 лева в страната. Не са достатъчно високи, все още догонваме със солидарната помощ от ЕС. Но това са реалностите, откъдето сме тръгнали – от много ниско ниво сме тръгнали и имаме да наваксваме със солидарната помощ на Европа.

Промяната Европа“ е поредица от журналистически материали, посветени на мястото на България в Европа и предстоящия евровот. Проектът е израз на стремежа на редакцията с най-високо доверие в България да даде на зрителите на bTV пълна и обективна картина за процесите, които определят посоката и качеството на живота на хората и ще се реализира в ефира на новините и актуалните предавания на bTV и bTV Radio, както и в специална секция на btvnovinite.bghttps://btvnovinite.bg/PromyanataEvropa