България ще бъде водеща тема и днес за евродепутатите. След критиките в доклада за върховенството у нас, Комисията по граждански свободи в европейския парламент гласува резолюция, с която подкрепи антиправителствените протести в България. Дебатът за върховенството на закона и основните права в България ще се проведе тази вечер в Европейския парламент в Брюксел. 

За мен най-любопитно е от правителството ще бъдат на дебата, защото има такава възможност, и до каква степен те са в състояние да отговорят на критичните бележки. Общата част на доклада е 28 страници за всички 27 страни-членки на ЕС, частта за България е 26 страници. Три от тези страници са посветени на медиите, обясни в предаването „Тази сутрин“ журналистът Ирина Недева, която е председател на Асоциацията на европейските журналисти. 

„Има някои взаимовръзки, които са съществени – тези, които имат системни проблеми с върховенството на закона, те са и тези, които са и на първи места по корупция при усвояването на еврофондовете“, посочи и проф. Анна Кръстева – политолог. Според нея се открива две коалиции – на критиката и на гражданствеността. 

„Първата е ясна – това е Брюксел, Комисията и европарламента. В същия тон беше и докладът на Държавния департамент на САЩ, значи Брюксел и Вашингтон говорят на един език, а третият полюс на този триъгълник е мнозинството от българските граждани, които виждат същите проблеми в държавата“, обясни проф. Кръстева. 

Една от най-сериозните критики в доклада, според Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), е темата за собствеността на медиите, отбеляза Ирина Недева. По думите й основната тежка констатация е за връзката между политици и медии. 

„Докладът на Комисията беше по-критичен от предишните, колкото повече критиките се замитат, толкова повече това илюстрира, че европарите са по-скъпи на управляващите, отколкото демокрацията и върховенството на закона и гражданите“, посочи проф. Анна Кръстева.