„Бях съдружник със съпругата на Румен Овчаров – Иванка Овчарова, и съм учил Кирил Добрев на енергетика. Некоректно е Овчаров да ни свързва като партньори, защо не го прави за съпругата си? Тези сътрудничества са в миналото”. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ Еленко Божков, зам.-министър на енергетиката в момента.

Така той отговори на обвиненията на Румен Овчаров, който в интервю за предаването „Тази неделя“ заяви: „Лицето Кирил Добрев не е случаен човек. Чрез Еленко Божков управлява атомната енергетиката на България".

Овчаров е сред новите петима българи, които са санкционирани по закона „Магнитски“. В мотивите на министерството на финансите на САЩ се посочва, че бившият енергиен министър е участвал многократно в корупционни договори с руски енергийни компании, получавал е подкупи и облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй”. 

Еленко Божков обяви, че познава и бившия директор на АЕЦ „Козлодуй“ – Александър Николов, също от новия списък по „Магинтски“, като уточни, че е вносител на един от многото сигнали срещу него.   

„Впечатление прави отсъствие на още една фигура – това е Наско Михов, за който нищо не се споменава. Съветвам ви да поразпитате Наско Михов, да го поканите на разговор… и за него съм подавал сигнал“, допълни Божков.

Той уточни, че е подавал сигналите, преди да стане зам.-министър, и те са до президента, премиера, главния прокурор и председателя на ДАНС. Отнасяли се за корупция – за фалшифициране на договори.

Гледайте цялото интервю във видеото!