Обществото не създава механизми за грижа за психичното здраве на хората. Те са оставени на близките си след лечения в клиники. Около тази теза се обединиха д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Психиатричната болница в Нови Искър и криминалният психолог проф. Калин Гайдаров.

Те коментираха случая с барикадиралия се в "Овча купел" мъж и извеждането му, като поясниха, че тепърва ще се изясни дали той е с тежко психологическо заболяване.

Има предположения, че до ситуацията от вчера се е стигнало след отказана на 57-годишния мъж работа.

Според д-р Гълъбова може мъжът да е имал моментен психологически проблем, което е различно от заболяване. 

Освен това тя поясни, че психично заболяване не значи, че е невменяем, затова се изготвя всеки път психиатрична експертиза.

Проф. Гайдаров пък обясни, че при акцията всичко е направено както трябва и дори да е имало 20-часово убеждаване, преди да се влезе в апартамента на барикадиралия се, това е нормално, понеже диалогът не бива да се изключва. 

Работи се по създаване на национална стратегия по психично здраве с план за действие, имаме и финансови параметри, поясни д-р Гълъбова. 

Тя бе категорична, че не бива да се оставят хората с психични проблеми само на близките си, понеже те нямата капацитета да се справят сами.

Вижте цялата дискусия във видеото!