До инцидента с барикадиралия се мъж в столичния квартал "Овча купел" се е стигнало след посещение на полицейски патрул от 6-то РУП на адреса, разкри пред bTV директорът на СДВР Георги Хаджиев. 

Снимка: btvnovinite.bg

След подаване на сигнал в полицията от собственик на охранителна фирма, че мъж с камуфлажна униформа и оръжие го е търсил в офиса му и го е заплашвал, патрул от Шесто РУП отива на адреса на лицето, но при опита им да установят контакт с него, той е открил огън с огнестрелно оръжие в апартамента си.

Установено е, че въпросният мъж е бил на "събеседване" за работа при собственика на охранителната фирма преди два месеца, но не е бил одобрен, след което е започнал да изпраща до въпросния бизнесмен съобщения със заплахи за убийство. Това е и причината за посещението на полицаите на конкретния адрес.

Вечерта, когато е започнала обсадата, ръководството на СДВР е преценило, че е удачно на място да бъдат извикани психолози, които да преговарят с барикадиралия се, а поради напредването на времето е решено разговорите да продължат на другия ден. 

Разговори с барикадиралия са провели и негови близки, надявайки се да го накарат да излезе от апартамента.

Полицията е имала информация, че в жилището, освен барикадиралия се, няма заложници, заяви комисар Хаджиев. Полицаите са били много внимателни, за да предотвратят влошаване на ситуацията и да не предизвикат мъжа да се самонарани. 

Днес около 12:00 ч. е бил загубен контакт с барикадиралия се мъж, ето защо е било решено да се предприемат действия по проникване в апартамента, за да се установи какво е състоянието му с помощта на специализираното тактическо звена на СДВР и специалния отряд „Кобра”. 

Комисар Хаджиев подчерта, че тяхна задача и цел е било да съхранят живота на мъжа. След задълбочен анализ и доклад на ръководството на МВР е взето решение да се действа по създадения план.

Според комисар Хаджиев предприетите действия са били рискови и той похвали своите колеги за изпълнението на плана. Полицаите са проникнали в апартамента не само през балкона, но и през вратата, като целта е била едната двойка да отклони вниманието на барикадиралия се мъж.

Операцията е протекла нормално и това не е първият случай на такива действия, каза заместник-директорът на СДВР Антон Златанов. 

Екип на Спешна помощ е прегледал мъжа след изважднато от жилището му. Той е в добро състояние, не се налага да бъде хоспитализиран. 

Снимка: btvnovinite.bg

Тепърва предстоят процесуално-следствени действия. Мъжът ще бъде задържан за 24 часа, а утре му бъде направена психиатрична експертиза дали е способен да носи отговорност. Ще му бъде образувано досъдебно производство за „закана за убийство” по чл. 144 от Наказателния кодекс, заяви комисар Хаджиев. 

При извеждането на мъжа от жилището му е открит газов пистолет „Екол”, но той е заявил, че е имал и друг пистолет, който е хвърлил в тревните площи на блока си. 

Снимка: btvnovinite.bg

В момента полицията претърсва междублоковото пространство под балкона на мъжа за този пистолет и да се „установи дали казаното от него е истина”. „Трябва да проверим казаното от него, за да не го намери утре някое дете и да стане по-голяма беля”, каза заместник-директорът на СДВР Антон Златанов. 

Откритият газов пистолет не е докладван в 6-то РУП в съответствие с действащия по закон уведомителен режим за този вид оръжие. За неподадено уведомление, което е админисративно нарушение, се налага глоба до 500 лева.

„Всяко пълнолетно лице има право да се сдобие с такова оръжие, независимо дали е психично здраво или има криминални регистрации. Въпросът е доколко това е нормално", заяви комисар Хаджиев.

„Може би трябва да се помисли за промяна на законодателството в това отношение", смята Хаджиев.

Газовото оръжие има вероятност да нанесе поражение, ако произведе изстрел от упор, но това трябва да коментирано от експертите, каза директорът на СДВР.

Това не е първият инцидент с мъжа, барикадирал се в "Овча купел". През 2015 г. той е „имал подобна проява" и е влязъл в „словесен конфликт с гражданка", на територията на 7-мо РУП, но тогава полицаите там са предотвратили усложняване на ситуацията, разкри комисар Хаджиев. Тогава той отново е извадил пистолет по време на скандала. Септември същата година е бил настанен в центъра за психично здраве „Шипковенски".

Има данни, че лицето е с психически проблеми, както и за зависимост от наркотици и алкохол, но комисар Хаджиев отказа да ги коментира, макар да заяви, че има информация за неговите заболявания.

Ако има регистър на хората с психични заболявания, „това би ни улеснило много в полицейската работа", заяви директорът на СДВР.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!