Експерти и Областната дирекция на МВР в Габрово смятат, че страшната трагедия, при коятo дете беше хвърлено от мост от баща си и загина, е можело да бъде предотвратена.

Съдът остави в ареста бащата Дилян Бетев, който е направил пълни самопризнания. Заявил, че е хвърлил детето си, защото майката ги напуснала и той не можел да го гледа сам.

От Областната дирекция на МВР-Габрово смятат, че ако е била получена жалба, е можело да не се стигне до смъртта на 5-годишното момче. Зад гърба си Дилян Бетев има присъди за кражба и за нанасяне на средна телесна повреда. Като мотив той е изтъкнал бягството на жена му. Майката пък е звъняла да се оплаква от домашен тормоз.

Снимка: bTV

„Можело е този инцидент да бъде предотвратен при своевременно подаване на сигнали към институциите, които имат касателство за домашното насилие – писмени молби до съда и МВР, и можеше да се наложат мерки. Нямало е такива документи”, обясни главен инспектор Любомир Стоев – началник на РУ към ОД на МВР-Габрово.

Той обясни, че е можело и други хора да подадат сигнал като лекарите и съседите, които са знаели за системния домашен тормоз.

Според бившия директор на Националната полиция ген. Васил Василев и бившия заместник-председател на ДАЗД Христо Монов бащата е имал психични проблеми, а устните сигнали на майката не би трябвало да се пренебрегват.

Те се обединиха и около тезата, че лекарите трябва да са по-ангажирани при забелязване на синини и рани по тялото на деца и да сигнализират в полицията при съмнение за домашно насилие.

Вижте повече във видеото.