Атаката към социалните мрежи на компанията „Фейсбук“ е много по-мащабна и не е насочена само към Марк Зукърбърг, каза Иван Савов, който е директор на Европейския институт за риск политика.

По думите му това е координирана глобална атака върху настоящия световен ред, тъй като се преплитат четири мащабни събития в рамките на 24 часа.

„В рамките на тези часове се появи информацията за „Пандора пейпърс“, получи се техническият срив на социалните мрежи на „Фейсбук“, бивша служителка на компанията представи документи срещу тях пред Конгреса в САЩ и 1,7 млрд. лични данни от „Фейсбук“ изтекоха в тъмната мрежа“, коментира Савов.

„Имаме едно четворно събитие, което удря пряко в кръвоносната система на най-високо ниво – във връзките между политици, лидери в сянка, организирана престъпност и хора, които влияят на геополитическите процеси“, казва той.

Той определи „Фейсбук“ като много мощно оръжие, което застава над демокрацията и има способността да манипулира резултатите от избори. Савов даде пример със скандалите за изборите на Доналд Тръмп в Съединените щати и „Кеймбридж аналитика“ за Брекзит.

„Нещата в момента са извън контрол. Трябва много спешно да пристъпим към регулиране на този сегмент“, смята Савов.