Възможно ли е да пием лекарства за простуда и грип, а полеви тест за наркотици да открие кокаин в организма ни? Подобно обяснение чухме от изпълнителката Диона, след като беше хваната да шофира с положителна проба за наркотици.

Снимка: bTV

След това кръвната ѝ проба потвърди наличието на кокаина, а прокуратурата ѝ повдигна обвинение.

Наш екип направи експеримент – има ли лекарства без рецепта, храни и напитки, които биха могли да отчетат положителен резултат. 

Проверяваме как тестовете реагират на продукти, за които се твърди, че дават положителни резултати. За целта използваме същите тестове и дрегер като тези, с които проверяват полицаите. Проверката ни е консултирана с Тенчо Тенев, който е съветник на премиера по пътна безопасност и бивш началник на „Пътна полиция“ към СДВР.

Снимка: bTV

„Нашата полиция е оборудвана с тези апарати и те са изключително точни. Преди изпробвахме с дръг тест 3000, сега с 5000. И в предишните имаше моменти в които се отчиташе положителна проба за наркотици, но след кръвната проба се отчита, че няма наркотици в кръвта. Основно се оправдават, че са изпили някакво лекарство. Aко наистина са употребили лекарства, по-добре да дадат кръвна проба. В повечето случаи виновните водачи, когато са употребили алкохол, биват изпробвани няколко пъти“, каза Тенчо Тенев.

В експеримента проверяваме как реагират полевите тестове на комбинацията от противогрипно лекарство и саше срещу простуда. С тези лекарства изпълнителката Диона оправда отчетената положителна проба за наличието на наркотици в организма ѝ.

„Защото това е проблем. Човек може да взема лекарство без да знае, без да внимава и да го спрат за проверка или да стане ПТП и той да се окаже положителен за наркотици“, каза Робърт Ахабабян, вносител на тестове за алкохол и наркотици.

В експеримента ни се включват доброволци и се тестват най-разпространените лекарства, които човек може да си купи от аптеката без рецепта. Предварително правим полеви тестове за наличието на наркотици на всички, за да се уверим, че са отрицателни.

Снимка: bTV

Първият доброволец изпива комбинацията от противогрипното лекарство и саше срещу простуда. Следващият доброволец пие лекарство за главоболие. Особеното е, че съдържа кодеин. Според Ахабабян това може да повлияе резултата.

Снимка: bTV

Проверяваме въздействието и на още две противогрипни сашета. В първото активната съставка е парацетамол, а във второто псевдоефедрин.

Тестваме също какъв резултат отчитат пробите, след като сме пили енергийни напитки. Смесваме три различни, основната съставка в тях е кофеинът.

Снимка: bTV

За тези експерименти изчакваме 30 минути, за да може приетите лекарства, напитки и храни да бъдат усвоени от тялото. След това правим отново тест.

Снимка: bTV

И двата теста не реагират на комбинацията от противогрипното лекарство и саше срещу простуда и не отчитат наркотици в организма. За останалите противогрипни сашетета, както и за енергийните напитки резултатите са отново отрицателни. 

Снимка: bTV

При болкоуспокояващото с кодеин обаче не е така. В листовката му пише, че може да причини замайване и сънливост, поради, което не се препоръчва приемането му от шофьори и лица, работещи с машини.

Снимка: bTV

„Този кодеин в тялото веднага се преобразува в морфин. А морфинът е този, който се засича от полевите тестове. Казусът е, че и хероинът, попадайки в тялото, също се превръща в морфин. Тоест ефектът е същият“, посочи Робърт Ахабабян.

Ако след прием на лекарство, тестовете отчетат алкохол или наркотици, отговорността е наша. От Министерството на здравеопазването посочват, че съдържанието и специални предупреждения за всеки лекарствен продукт са описани в листовката. А пациентите трябва да са запознати със съдържанието ѝ, независимо дали лекарството е предписано от лекар, или не.

„Определени храни съдържат много малка концентрация на алкохол. Но това също е предпоставка да си създадете излишни проблеми“, допълни съветникът на премиера по пътна безопасност.

Снимка: bTV

Правим и тестове с дрегер. Доброволецът изяжда един кроасан. В състава му има малко количество етилов алкохол. След половин изяден кроасан, доброволецът отново прави тест и този път дрегерът показва 0,21 промила.

Снимка: bTV

Снимка: bTV

„Проблемът е, че ако остатъкът от храната, в който има алкохол, все още ти е в устата и духаш с дрегер, който няма защита за такова нещо, той ще покаже алкохол. Във всяко едно указание на дрегерите пише, че трябва да са минали поне 15 минути след последното хранене, пиене или каквото и да е“, обясни Робърт Ахабабян.

Ще се изумите какво показа тестът ни за алкохол след жабурене с вода за уста.

Снимка: bTV

Целия експеримент вижте във видеото.

„Тестовете, с които е извършен експериментът, са идентични с тестовете, които се използват от полицията. Експериментът е меродавен. Този експеримент показва, че противогрипните сашета, използвани в него, няма да дадат положителни резултати“. Това коментира в „Тази сутрин“ проф. д-р Добрин Свинаров, началник на Централна клинична лаборатория в Александровска болница, след като изглед експериментът на bTV.

“Винаги има остатък в устната кухина след прием, затова трябва да се изчака. Необходимо е и време, за да попадне в кръвта“, посочи още той.

„Кодеинът е пролекарство. Той в организма от ензимните системи се превръща в морфин, след това се позитивира и от тестовете, и от потвърдителния резултат. Това са лекарства, които се използват и за настинки, и за кашлици, и за инфекции. Много внимателно трябва да се четат листовките“, коментира проф. Свинаров.

"Тестовете са чувствителни и трябва да сме много внимателни какво консумираме, преди да седнем зад волана", посочи още той.

Какво друго коментира проф. д-р Добрин Свинаров - чуйте във видеото.