Експериментите на подрастващите с дрогата у нас вече започват едва на 11 години, показват данни на Центъра по обществено здраве и анализи.

Преди пет години след тежка загуба момиче посяга към наркотиците за първи път. Не разкриваме самоличността ѝ от съображения за сигурност.

„Загубих моя баща, който беше една от най-важните фигури в живота ми. Започнах с цигари, после минах на марихуана и от там към всички психоактивни  вещества“, разказва момичето.

За това, че има проблем разбира две години по-късно - на 17-годишна възраст. Едва тогава решава да потърси помощ.

„Имало е пъти, когато губя представа за времето. Не помня какво съм правила, с кой, къде. С дни не съм се хранила“, разказва още тя.

Днес, вече 19-годишна, казва, че е чиста от два месеца, но борбата ѝ продължава.

Само през 2021 г. у нас над 1200 деца са били в болница заради остра интоксикация от алкохол или наркотици. Над 600 от тях са били на възраст до 15 години.   

На този фон онлайн въпросници насочват ученици и семействата им към превантивни програми за неупотреба на наркотици.

Въпросите се намират на сайта sofiamca.org, а анонимността е гарантирана. След това веднага се получава обратна връзка дали човек има нужда от консултиране и помощ.

Консултациите са безплатни, а психолозите са категорични - първата стъпка е признаването пред самия себе си, че си поел по грешен път.