„От българските институции очакваме съдействие бързо да си върнем корабите“, каза пред bTV в предаването „Тази сутрин“ Красимир Петров, капитан на един от задържаните в Румъния кораби.

„За семействата ни ще е много трудно, ние имаме много разходи. Къщите ни са заложени заради бизнеса. Ако не пуснат корабите ни, с които си изкарваме прехраната, за да плащаме разходи, кредити, наеми, осигуровки и т.н. Ще бъде някакъв ад“, обясни капитанът.

Три български риболовни кораба бяха задържани в четвъртък от румънските власти с  с мотива за незаконен улов на акули. Екипажите бяха освободени в събота вечерта, но румънските власти задържаха корабите на пристанището в Констанца.  

Все още няма повдигнати обвинения, не е ясно и дали и каква санкция ще им бъде наложена.

Предстои и среща в Министерството на земеделието. На разговорите ще присъстват представители на всички засегнати страни по случая.

Министърът на земеделието Явор Гечев коментира в предаването „Защо, господин министър“ снощи, че рибарите са задържани не в териториалните води на Румъния, а в международни такива. По думите няма забрани по отношение на Европейския съюз.