Първо пред bTV говори един от собствениците на българските кораби, задържани в Румъния. Красимир Петров се намира в момента в Констанца.

По-рано днес стана ясно, че три български риболовни кораба са задържани във водите на Румъния и откарани са в Констанца за незаконен улов на черноморска акула и калкан. Единият е от Варна, а другите – от Каварна и Бургас.

Задържани са общо 10 души екипаж, потвърди Петров. Той е собственик на два от плавателните съдове.

Трите риболовни кораба са били наблюдавани от бреговата охрана заедно с Националните агенции по рибарство и аквакултури на Румъния и България.

При проверка е установено, че те използват непозволени риболовни уреди и извършват риболов в забранения период.

Случаят се разследва от бреговата охрана в Румъния и е образувано наказателно производство под надзора на прокуратурата.

„Проверката е направена снощи около 23:30 ч. на 50 мили източно от Констанца и след това корабите са били принудени под ескорт да отидат на военното пристанище в Констанца. Задържани са трите плавателни съда, 10-те души екипаж са в добро здравословно състояние, но не им се позволява да слизат от корабите“, каза пред bTV посланикът ни в Румъния Радко Влайков.

Българското посолството е научило от публикации в румънските медии за задържаните плавателни съдове.

Нашите дипломати са изпратили спешна нота до външното министерство на Румъния с молба да изяснят причините за задържането и какви действия ще предприемат властите спрямо сънародниците ни и корабите под български флаг.

"Между 15 март и 15 април в румънските води е забранен уловът на акула", заяви директорът на ИАРА д-р Ваня Стаматова.

Според румънски медии на борда на корабите са открити тон и половина незаконно уловени калкан и акула, както и непозволено оборудване за риболов. В северната ни съседка уловът в забранения сезон се счита за углавно престъпление.