Корабът "Царевна" със 17 българи на борда е блокиран в украински води от началото на войната – 24 февруари.

Плавателният съд се намира близо до пристанището в Мариупол, където повече от месец се водят ожесточени бойни действия между руската и украинската армии. Пристанището е буквално на фронтовата линия на брега на Азовско море.

Освен от реалните бойни действия, опасност пред преместването му представлява и наличието на мини в морето.

В края на март близките на моряците алармираха, че корабът е с щети вследствие на военните действия.

14 български моряци и един украинец напуснаха кораба на 13 април. Петима моряци останаха на борда по собствено желание. Сред тях е и капитанът на "Царевна".

Евакуацията на българските моряци и украинеца започна миналата седмица.

Оказа се, че в операцията по извеждането на моряците не е участвало военното разузнаване.

Темата стана повод политиците у нас да отправят критики един към друг.

"Те са заложници на безхаберието на българското правителство, което прави всичко необходимо за да подпомага Украйна, но не му пука за българските граждани там", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Недопустимо е да се прави политически ПР на гърба на хора в беда. От седмици българското правителство е в непрекъснат контакт с двата кораба в Украйна и техните екипажи", отбеляза в отговор премиерът Кирил Петков.   

От външното министерство обясняваха, че чакат украинската страна да осигури коридор за евакуация.

"Още на 15 март външно министерство веднага изпрати информацията до нашето посолство в Лондон, които са акредитирани за международната морска организация и нашият посланик там е представил въпроса за сини коридори, но на този етап още не са договорени окончателно", посочи Антон Марков.

На 11 април в телефонен запис капитанът на "Царевна" и моряците обявиха, че са добре и имат достатъчно провизии.

Поводът за този разговор беше фалшивата новина, разпространена от руски сайтове, че заместник-началникът на милицията на самопровъзгласилата се Донецка народна република съобщава, че украински националисти от "Азов" са превзели кораба.

На 13 април премиерът обяви, че е в ход евакуация. Moряците се придвижиха до Донецк, който е под контрола на Русия. Маршрутът, по който става изтеглянето на моряците се пазеше в тайна.