Един от най-известните архитекти на нашето време гостува в България. Японският архитект Кенго Кума е познат по света с мащабните си проекти, които обогатяват пейзажа, а не доминират над него.

Затова, когато трябва да се построи нов стадион за олимпийските игри в Токио през 2020 г., съвсем логично изборът пада на екипа му.

Снимка: btvnovinite.bg

Стадионът ще бъде едно от съвременните архитектурни чудеса. По план ще бъде готов следващия месец. Измислен е така, че в него да има вградено дърво от всяка префектура на Япония. Ще бъде използван и материал от частите на Япония поразени от земетресението с цунами в района Тохоку през 2011 г.

Снимка: btvnovinite.bg

„Много харесвам България, защото тук има богата история на използване на естествените материали, особено дървените сгради в България. Те са възхитителни”, каза Кенго Кума специално за bTV.

Когато професор Кума решава да изнесе лекция в България, архитект Мацунага предлага у нас да се направи и работилница за студентите от университета по архитектура, строителство и геодезия.

Снимка: btvnovinite.bg

„Искаме да използваме този хубав български дървен материал, без да използваме лепило и пирони. Правим нещо като тъкане с въже и дърво. Това не е нещо, което може да се види всеки ден. Мисля, че е доста интересен подход за свързване на дърво”, обясни Томохиро Мацунага.

Инсталацията може да бъде разгледана още два дни в София. Столицата ни впечатлява архитектите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако имаме възможност, много ще се радвам да имаме проекти в които да си сътрудничим с България”, каза Кенго Кума.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него бетонът и стоманата са материалите на миналия век. Сега актуалният материал е дървото. Архитектът определено не спира дотук. Смело експериментира и с инсталации от чадъри, плочки, а дори и от туби.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!