Приключи археологическият сезон край Търговище. Там специалистите работиха по разкопките на древноримския град Мисионис. Едно от откритията там през това лято е епископски дворец. Подобна древноримска крепост има и в Испания.

При разкопките са открити и някои артефакти. „Страшно много монети, накити, които ще ни дадат долу-горе точното време на превземане на крепостта“, разказа пред bTV Станислав Иванов, ръководител на разкопките.

Градът е просъществувал до падането на Втората българска държава. Най-ценната част от работата на учените е разкриването на останките от големия епископски дворец от края на пети век.

„Великолепен, бих казал уникален! Мисля, че той ще бъде за Христоматиите по Римска археология. Това може би ще бъде едно от най-големите открития на българската археология за 2020 г. Подобни дворци са откривани още в Испания и Италия“, обясни проф. Николай Овчаров, който е научен консултант при разкопките.

От Община Търговище вече обмислят как да намерят финансиране за разкопките за следващата година и да направят така, че обектът да стане достъпен за граждани.

Проучването на древноримския Мисионис ще продължи и през следващия археологически сезон.