Двете лъвчета Симба и Косара, които бяха спасени от зоопарка в Благоевград и прехвърлени във Варна, вече се хранят с месо. Те вече са на 3 месеца.

"Косара и Симба са в много добро физическо и емоционално състояние. Пораснали са почти двойно от това, което бяха, когато дойдоха на 20 август. Радват се на любовта на целия екип на Варненския зоопарк, на посетителите на Варненския зоопарк и на техните осиновители“, коментира директорът на зоопарка Иванка Стоянова.

Косара и Симба растат бързо и игрите им се променят. Затова и мерките за сигурност са променени.

Снимка: btvnovinite.bg

„Достъпът до тях вече се свежда само до няколко души от персонала, защото вече започва да растат, емоционално да се променя тяхното състояние. Стават доста по-игриви, понякога дори малко агресивни към нас. Самото им състояние показва, че вече започват да стават малко по-независими, вече не търсят толкова хората. Искат да си играят сами. В един момент ще спрем да влизаме съвсем при тях“, разказва уредникът Нора Люцканова.

Костите и мускулите на малките лъвчета вече започват да се развиват. Затова и те се нуждаят се от пълноценна храна, богата на минерали и протеини, обясни Люцканова.  

„Грижите за тях се променят почти всяка седми заради бързия им растеж и развитие. Тяхното меню от две седмици вече включва прясно телешко и пилешко месо. Намалява се количеството на адаптираното котешко мляко за сметка на месото“, допълва тя.

Снимка: btvnovinite.bg

През месец септември Варненският зоопарк е достигнал пик в последните осем години с най-много посетители. Някои от тях дори се връщат по няколко пъти, за да ги видят отново.

Симба и Косара вече имат и осиновители – клуб за български национални танци и куриерска фирма. Освен това големите котки са и талисмани на ветроходци, които ще се състезават в регатите с техните имена.  

След кампания за набиране на плюшени играчки двете лъвчета са получили колети от деца от цялата страна.