Двете лъвче Бамби и Симба, родени в благоевградския зоопарк, вече са във Варна. Родителите на двете животни също са живеели в зоологическата градина в морската столица, преди да бъдат изпратени в Благоевград. 

Физически и психически двете лъвчета са добре, обяви директорът на зоопарка Иванка Стоянов.

„Приехме предизвикателството да бъдат настанени при нас, тъй като от клиниката трябваше да отидат някъде. Смятам, че най-подходящо беше да се върнат във Варна, тъй като техните родители за собственост на варненския зоопарк“, обясни още тя. 

Малките лъвчета прекарват по един час навън и се хранят по специална схема. Като за тях се полага непрестанна грижа. „По-трудно е лъвчетата да се отглеждат при липса на майка. Грижата е като за всяко бебенце – редовно хранене, много любов и възпитание“, каза уредникът на зоопарка Нора Люцканова. 

Директорът на зоопарка обясни, че след като пораснат ще се търси нов дом за малките лъвчета, защото предстои ремонт при тях. Явор Гечев от „Четири лапи“ обясни, че преместването им от Благоевград се е наложило заради липса на условия. 

„Те са се родили непланирано заради немарливостта на служителите в благоевградския зоопарк. Още повече, че това е престъпно, близкородствено развъждане на лъвове – родителите са брат и сестра. Това е престъпление, но се случва редовно в нашите зоопаркове“, каза още Гечев. 

По думите му има пропуски в законодателството и държавата не може се намеси в управата на зоопарковете. Той допълни, че лъвчетата са били транспортирани „тайно“ от благоевградския зоопарк. 

„Във Варна условията не са кой знае колко по-добри, лицензът им от 2014 г. до 2019 г. е бил с един куп предписания, основно по отглеждане на хищниците. Тези предписания не са изпълнени и въпреки всичко зоопаркът във Варна е получил втори лиценз и сега, евентуално, говорят за ремонти. Истината е, че зоопарковете в България не отговарят на изискванията“, коментира още зооекспертът.

Според Гечев заради родствената връзка на родителите, лъвчетата е възможно да имат здравословни проблеми. Той даде пример с Терез и Масуд, при които имаше същия проблем.