„При отваряне на пратка с фентанил, дори при неволно вдишване, за една минута резултатът ще бъде летален“. Това каза Стефан Бакалов, началник на отдел „Борба с наркотрафика“ на летище София, в студиото на „Тази сутрин“.

Министерският съвет обяви създаването на нов орган, който да се бори с вноса и разпространението на наркотиците. През последните дни стана ясно, че изключително опасният наркотик фентанил вече е засечен в България и има няколко смъртни случая заради него.

Снимка: Редакторски екип

„Още преди 5-6-години предприехме мерки служителите, които ежедневно отварят наркопратки, да работят с ръкавици и маски. Наистина при отваряне на пратка с фентанил и при вдишване за една минута резултатът може да бъде летален“, коментира Бакалов.

Фентанилът по дефиниция е силно обезболяващо, което се използва в хуманната и синтетичната медицина. Една от причините подземният свят да се насочи към този наркотик е, че от много малко количество има голяма печалба. „От 1 грам фентанил се правят 10 000 дози. Когато това се прави в лаборатория, всяка една доза е правилна. Когато се прави в домашни условия, няма как да бъде толкова прецизно“, обяснява Бакалов.

Антидот има, но не и в България. За последната година в Съединените щати благодарение на този антидот са спасени животите на 40 митнически служители.

Начините на трафикиране са няколко, като най-често се използват пощенски и куриерски пратки, защото не е нужно да бъдат изпращани големи количества, за да има печалба.

Няма как фентанилът да бъде разпознат визуално.

Какво още каза експертът, вижте във видеото.