Опасно наркотично вещество на българския пазар. Фентанилът, предизвикал много смъртни случаи сред наркозависими в Северна Америка и Европа, е установен и във Варна. Държавата обяви мерки срещу разпространението.

Полицията в града установява за първи път наличието на фентанил на наркопазара в началото на лятото, а наскоро са осъществени и първите арести на дилъри на високорисковото наркотично вещество. По данни от центрове за лечение на зависимости зачестяват случаите на смърт при наркозависими след употребата на хероин, примесен с фентанил, но от полицията са категорични, че има само един потвърден случай.

Първият официално известен случай на разпространение на новата опасна дрога е от миналата седмица, когато при акция на полицията във Варна в квартал „Максуда“ са задържани две жени - на 40 и на 53 години. Те са хванати в момент на сделка с над 200 гр. аналог на фентанил, алфа метилфентанил, както и сумата от над 50 000 лева, посочват от ОДМВР-Варна.

Токсиколозите също отчитат повишение на случаите с опасната наркосмес.

„Действително през последните години, месеци, се наблюдава известно увеличаване на честотата на забелязаните случай на остра интоксикация с фентанил“, казва доц. Георги Бончев, завеждащ токсикохимична лаборатория в МБАЛ-Варна към ВМА.

„Приготвя се много лесно в нелегалните лаборатории и е 100 пъти по-активен от хероина. Хероинът се явява по-скъп“, обяснява проф. д-р Снежа Златева, н-к на клиника по токсикология в МБАЛ-Варна към ВМА.

От няколко години фентанилът се разпространява като епидемия в Северна Америка и Европа, най-вече заради ниската си цена. При употребата на веществото обаче е много по-вероятно да се получи свръхдоза.

„Той много трудно се дозира, понеже е много силен и може да се получи, примесен с хероин, кокаин или метамфетамини, едната доза почти да няма ефект, а другата доза да има смъртоносен ефект върху потребителя“, предупреждава Павел Павлов, ръководител на терапевтичен център.

„Те не знаят, че вътре има фентанил, продава се за по-скъпия хероин. В нанограми той предизвиква спиране на дишане. Когато спре дишането, дори да разполагат с антидота в едната ръка, спират да дишат, три минути са важни“, казва проф. д-р Снежа Златева, н-к на клиника по токсикология в МБАЛ-Варна към ВМА.

Заради фаталните случаи държавата обяви мерки срещу разпространението.

„Обсъдихме с МВР министъра и създаваме координационен механизъм, чийто фокус ще бъде вносът, организираната престъпност и разпространението на наркотиците, така че да се опитваме да се преборим с този огромен проблем“, каза премиерът Николай Денков. 

По официални данни на полицията от април досега има 9 смъртни случая на наркозависими във Варна. При два от тях експертизите вече са готови и не са показали наличието на фентанил. Резултатите от другите се очакват.

Снощи при акция на полицията във Варна са задържани нови двама дилъри, но сред дрогата, открита при извършените обиски, не присъства фентанил.