Има готовност да се прилагат ескалиращи мерки при нужда, без да се затваря държавата, каза в „Тази сутрин“ вицепремиерът Томислав Дончев.

„Изкуството сега е да се движим по ръба на бръснача – от една страна, пазейки здравето на хората, а от друга - без да съсипваме икономиката“, каза той.

По думите му какъвто и контрол да се прилага, нищо не може да замени личната отговорност.

„Няма състояние на хаос в страната ни по отношение на коронавируса. Имаме готов списък с прогресивни стъпки. Те не са драстични ограничителни мерки“, поясни Томислав Дончев.

Според него лятото „не е било проспано“ по отношение на разпространението на вируса.

„Пролетта лекарите не знаеха как да се борят със заболяването. Сега са натрупали опит и успяваме да излекуваме голяма част от заболелите“, на мнение е Дончев. Той заяви, че трябва да се направи всичко, за да се увеличи тестването на хората.

„Ако цената за това са повече безплатни PCR тестове, тогава те трябва да са безплатни. Опитът на други държави показва, че това е един от методите за ограничаване на заразата“, обясни вицепремиерът.

На въпрос дали държавата има пари, за да осигури безплатни тестове, Дончев бе категоричен, че има.

„Не това е проблемът, с който държавата не може да се справи. Очаквайте в близките дни или седмици новини в тази посока“, каза Томислав Дончев, уточнявайки, че тестовете ще са „фокусирани върху тези, които имат нужда“.

По отношение на нападките към бюджета за догодина и че се дават пари на сектори, които не са толкова засегнати от COVID кризата, Дончев заяви, че най-пряко засегнати от пандемията са лекарите и затова основен приоритет към момента е те да имат достойно възнаграждение, защото цялото общество разчита на тях.

Във връзка с думите на президента, че този бюджет е „разоряващ“, Дончев заяви, че една сложна конструкция, каквато е бюджетът, невинаги може да бъде описана с „политически клишета“.

„Аз, освен клишета, използвам числа и данни, където България се сравнява с други европейски държави. Разоряващият бюджет е политическо клише“, допълни Дончев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!