„По време на пандемия не е хубаво човек да се шегува със заболяване, само че се боя, че нашата демокрация има много болести. Като почнем от политическата дислекция и стигнем до политическата амнезия“.

Това каза на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с проектобюджета на държавата за следващата година.

По думите му много често се случва даден политически представител сам да забрави какво е казал преди няколко месеца.

Той визира президентът Румен Радев, цитирайки негови думи през месец април и призивите му за още мерки и още помощ: „Когато армията от безработни се множи всеки ден, мисля, че е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт. Необходими са още мерки“.

„Ако следваме призивите и препоръките на г-н президента, това, което правим, е едновременно правилно и едновременно неправилно“, каза Дончев.

Той попита кога правителството е сгрешило – дали сега, когато изпълнява призива му от пролетта за още мерки в подкрепа на всички сектори.

„Какво конюнктурно, предизборно или разоряващо има във всичко това, което описах до момента. В тежки времена, когато се натрупват пандемична, социална, икономическа криза, единственият, който може да помогне е държавата и държавата влиза в тази функция. Правим всичко възможно мерките да са бързи, да са фокусирани и да стигат до всеки“, каза Томислав Дончев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!