Повече родители да получават социалната помощ за карантинирано дете - това обмисля властта.

Разработва се и нова подкрепа за бизнеси, които затварят заради мерките срещу разпространението на коронавируса, съобщи социалният министър Деница Сачева в предаването "Тази сутрин".

Тя потвърди, че засега не се обмисля затваряне на държавата.

"Ние сме подготвени и за национални, и за регионални решения. Например по отношение на училищата знаете, че имаме помощ, която даваме на родителите, така че нямаме причина да се притесняваме от общественото мнение", каза социалният министър.

Повече от 100 са подадените молби от родители, които искат тази помощ. Отделени са над 7 милиона лева за тази година за нея, а за догодина – 73 милиона.

Обмисля се промяна в условията за получаването й. Най-вероятно ще се вдигне доходният праг, което ще позволи повече семейства да имат право на парите.

Разработва се и нова помощ за бизнеси, които затварят заради мерки, въведени със заповеди на министъра или на местната власт.

"Например заведенията, учебните, образователни центрове, фитнеси, ако се наложи - имаме готовност да финансираме 80% от минималната работна заплата за служителите и работниците в тези затворени бизнеси. Обсъжда се на ниво социални партньори и ЕК, но имаме тази готовност да подпомогнем 50 000 души", обясни още Деница Сачева.

За да се изплати помощта, работодателят трябва да запази персонала си като го пусне в неплатен отпуск. Всеки от служителите ще получи по 24 лева на ден за периода, за който бизнесът е бил затворен.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!