Обвързването на парите от НЗОК и заплатите в болниците не беше популистки ход. Това обясни в „Тази сутрин“ доц. д-р Васил Пандов, председател на Надзорния съвет на НЗОК.

Според него с Националния рамков договор се посочва, че лечебните заведения трябва да постигнат договорените минимални заплати в болниците.

„Към момента няма риск за плащанията към болниците. Отпуснати са около 50 млн. лева месечно, като от тях 25 млн. лева са необходимите средства за възнаграждения“, добави той.

Пандов допълни, че трябва да се направят законови промени за финансирането на лечебните заведения.

В Рамковия договор на НЗОК бе записано, че заплатите на лекари и медицински сестри трябва да бъдат увеличени от 1 август, ако болниците искат да получава повече пари от касата.

Частни и общински болници атакуваха в съда това правило, а съдът излезе с определение, че спира тези текстове в договора между страните.

„Възнагражденията в сектора на здравеопазването трябва да бъдат увеличени. Въпросът е как да се случи при сегашната законова уредба. Има очаквания към Министерството на здравеопазването да увеличи възнагражденията в лечебни заведения, които в същото време са търговски дружества“, посочи Мария Шаркова, специалист по медицинско право.

Според нея в момента новите разпоредби за плащанията са спрени.