След като съдът спря увеличението на заплатите на лекари и медицински сестри - общинските и частните болници са доволни от решението, а лекарският съюз и здравните власти ще обжалват. Ще има ли скоро решение по казуса, разказваме в следващия репортаж?

През общинската болница в Горна Оряховица преминават между 8-10 хиляди пациенти годишно.

„Да платим тези заложени в НРД заплати, ние трябва да разполагаме с бюджет за фонд работна заплата в размер на около 630-640 000 лв. Точно толкова е нашият финансов лимит, определен от Здравната каса. Това означава, че ние, за нас няма да остане нито лев за други разплащания“, каза д-р Иван Иванов от МБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Болницата в Горна Оряховица все пак повишава заплатите на работещите - от началото на годината заплатите в горнооряховската болница са увеличени с 10%. От месец лечебното заведение изплаща на персонала и 1/2 от сумата, която МЗ е плащало в COVID условията. Медиците в болницата обаче подкрепят идеята за заплати, еднакви във всички болници.

Юристи също определят решението на съда като основателно, тъй като заплатите на здравните работници няма как да бъдат определяни чрез Националния рамков договор.

„В закона за здравното осигуряване е определен предмета на националния рамков договор и не може да се излиза извън този предмет, който е определен в закона за здравното осигуряване“, казва адвокат Мария Шаркова.

Някои лечебни заведения пък вече са въвели увеличението, а здравните влати ще обжалват съдебното решение.