„Изоставаме страхотно. Закъсват големите комплекси, а там са големите обеми и като туристи и като приходи“, посочи в предаването „Тази сутрин“ доц. Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, в анализ за предстоящия летен сезон.

„Имаме устойчив туризъм, но трябва да спасим индустриалния туризъм“, отбеляза той.

Според Полина Карастоянова – изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, последната година е много трудна и необичайна е и е рано да се дават оценки. По думите й прогнозата на Световната организация по туризъм е, че туристическата индустрия ще се върне на нивата от 2019 г. през 2025 г.

„Имаме повече украински, отколкото руски туристи последните години. Миналата година имаме 50 000 от Русия и 200 000  от Украйна“, обясни доц. Румен Драганов за анулираните полети от Русия до края на май.

Според него няма маловажни пазари, но трябва да ги степенуваме по това кой е по-напред по отношение на ваксинацията. По този критерии според него на първо място е Израел, на второ - Великобритания, а след това Германия.

„Миналата година имаше спад от 60% не само в България, усилието тази година е да намалим този спад до 30%. Гърция и Турция казват, че имат карантинни хотели – нашият отговор трябва да бъде симетричен“, смята доц. Драганов.

Според Полина Карастоянова България трябва да излезе на международните пазари с ново лице и ребрандирана.