Сезонът по Северното Черноморие започна кошмарно с изключително малко туристи. Една от причините за това според бранша са закъснелите правила за влизане у нас, приети в последния работен ден преди Великден. На юг хотелиери предупреждават, че туризмът е пред колапс, а мерките не дават резултат.

"Мерките "60/40" и "80/20" изтичат сега на 31 май. Няма сигнали това да се удължи, въпреки че така словесно имаше някакви идеи за удължаване", каза Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

Според собственика на ресторант Филчо Ставрев след това те са в неизвестност и не знаят как ще издържат персонала си.

По думите на родни хотелиери мярка, която би помогнала за увеличаване на туристите от съседните страни, е държавата да поеме PCR тестовете им, като се дотират например с 35 евро на седалка чартърните полети. Засега месеците май и юни се очертават като тежки за родните хотелиери, които ще разчитат основно на българи и евентуално на румънци.

Снимка: bTV

"Трябваше да се разработи системата с ваучерите, за да може да тръгнат хората да пътуват и да почиват. Такъв пример има в Япония. Говорили сме с правителството, давали сме им разни примери. Готовност имаше, но никой не пое", добави Ставрев.

На този етап румънците биха могли донякъде да компенсират липсата на германци, англичани и руснаци. Все още обаче сме в "червения списък" на северните ни съседи, въпреки намаляващата заболеваемост у нас през последните седмици.

В един от най-южните курорти - Лозенец, началото на май прилича на юли. Ресторантите, които са отворили, са пълни.

Снимка: bTV

"Слях празниците и останах очарована, че абсолютно целият комплекс е пълен“, разказа Анелия Маринова.

Докато заведенията едва смогват да обслужват клиенти, хотелите стоят затворени. Така е и в Созопол - друг предпочитан от българите курорт на юг.

"За съжаление, очакванията ни не се оправдаха напълно. Имахме настаняване, но това бяха около 25% заетост, което не ни решава въпроса с разходите, които правим", обясни Петя Красногорска, управител на хотел.

Снимка: bTV

Отворил само за седмица, този хотел отново затваря до края на май заради липсата на чужди туристи.

"Във всички действия по отношение на туризма се работи хаотично и неадекватно. Очакваме лош сезон. Не може от днес за утре нещо да стане. Около 40-50% категорично няма да отворят“, каза Веселин Налбантов, зам.-председател на Съюз на собствениците - Слънчев бряг.

Христина Славова от Бургаска регионална туристическа камара добави, че е редно да се насочат държавни сили и частни организации към представянето на България като безопасна държава, защото в момента страната ни е една от малкото отворени в Европа.

От бранша смятат, че 15 юни е по-реалистична дата за старт на сезона.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!