Големият курорт „Слънчев бряг“ остана празен за великденските празници. Макар че времето е хубаво, и плажът  в Созопол е почти празен. Тук както и в останалите черноморските общини тече подготовка за масова ваксинация на работещите в туризма, за тях ще бъдат осигурени приоритетно зелени коридори и ваксини.

За майските празници обичайно посрещаме румънски туристи, но тази година те не дойдоха заради скъпите PCR тестове. 

В „Слънчев бряг“ много хотели не отвориха  и според хотелиерите причината е липсата на реклама. „Това което чувам , че се рекламира основно на българския пазар – къщи за гости, къмпинг каравани и малки хотели на юг. Не бих казала, че мога да възприема подобно отношение към тези инвестиции, които бяха поощрявани на територията на големите комплекси и че те са виновни за това, че в един момент държавата реши, че трябва да прави семеен туризъм, а не така наречения ваканционен туризъм“, коментира хотелиерът Малина Стратиева.

Красимир Гочев – управител на един от малкото хотели, който вече работи, посочи, че има доста добра заетост към момента – 85%.

„Имаме изготвени списъци на заетите хора в туризма, които сме предоставили в РЗИ-Бургас за ваксиниране, има и зелени коридори“, отбеляза той. В хотела работят 220 човека, а 30% от тях са ваксинирани, като имунизацията продължава.

Персоналът на хотелите използва предпазни средства – маски, ръкавици и дезинфектанти и по Черноморието се готвят за едно безопасно от COVID-19 лято.