Остават броени дни преди началото на туристическия сезон. Днес властта в оставка обяви, че извънредната епидемична обстановка ще се удължи с още един месец. Правителството ще одобри и мерките за влизане в страната по време на туристическия сезон.

На неформална среща кабинетът в оставка и представители на туристическия бранш обявиха начините, по които чуждите туристи ще влизат в страната ни.

Те са общо три:     

  1. С ваксинационен сертификат, издаден 2 седмици преди пътуването.
  2. С отрицателен PCR или антигенен тест.
  3. С документ за преболедуване през последните шест месеца

На летището в Бургас, първите чартъри с туристи се чакат от средата на май. Междувременно, от външното министерство обявиха, че са в готовност да издават визи при облекчени процедури за руски туристи.

От бранша приветстват мерките, но смятат, че са закъснели. 

    

Този хотел на първа линия в Слънчев бряг обикновено отваря първи в курорта, още за Великден. „По-миналата година имахме 600 човека, миналата година имахме 200, сега имаме 9. Много закъсняха тези мерки. Добре, че все пак ги има, но много закъсняха“, каза Румен Мончев от съюза на собствениците – Слънчев бряг.

„Това изяснява едната страна на уравнението, от другата страна на уравнението обаче стоят условията, при които чуждите туристи ще се приберат в родната си страна след почивката, защото, ако там ги очакват рестрикции, карантини или PCR тестове, те пак няма да дойдат да почиват тук“, допълва хотелиерът Теодор Пастармаджиев.

В повечето хотели чакат туристи най-рано през юни.

„Друго обещание, което имахме към туристическия бранш, беше от началото на май да стартираме ваксинацията на всички в сферата на туризма. Вече стартирахме с представители във Варна, подготвяме област Бургас“, коментира здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

От Института за анализи и оценки в туризма имат оптимистична прогноза за сезона – при 4 300 000 чужденци за миналата година, тази очакват 9 000 000.

Заповедите за удължаване на извънредната епидемична обстановка и за мерките в туризма се очаква да бъдат издадени утре.