Руските туристи в България са под въпрос. Полетите между двете държави са анулирани поне до края на май, показва справка на bTV. Според туроператори възможна причина за затварянето на небето е т.нар. шпионски скандал.

В Поморие втора година руска реч не се чува. И ако миналото лято туристи не дойдоха заради пандемията, сега причината да няма полети е различна, смятат туроператори.

"Полетът на „Аерофлот“  беше забранен, не беше извършен. Хората ги извозваха през Белград, с автобуси от Бургас до София, от София до Белград, за да се приберат за Москва". Така се предполага, че е свързано с повишаването на напрежението, политическото, между двете страни - шпионски скандали и т.н., отзоваване на дипломати", каза Галин Георгиев, управител на туроператорска фирма.

От външното министерство в оставка отговориха за bTV, че са възстановили издаването на визи, но едностранно въведената през 2020 г. забрана за полети от руските власти официално не е отменена.  
 
"Още в края на март българските въздухоплавателни власти предприеха редица стъпки за договаряне на поетапно възобновяване на полетите между България и Русия. До момента отговор не е получен".

Концесионерът на морските летища потвърди, че полетите за май са анулирани, а за юни са под въпрос.

Към момента през юни от Варна са заложени 46 полета до Русия, а от Бургас – 137. 

"Всички полети са забранени. Пропагандата говори, че това е заради системата с визите, но досега проблем нямаше. Мисля, че това е преди всичко политика", коментира Александър Викторович – постоянно живеещ в България.

"Притесненията ми са, че така чаканите от всеки от нас руски туристи, особено от туристическия бранш, могат и да не дойдат", заяви Тонко Фотев - почетен консул на Руската федерация.

"В един момент най-вероятно те ще се откажат въобще от собствеността в България. Идеята да дойдат през лятото е да стоят толкова, колкото искат, да оставят пари в България, те консумират и т.н., платежоспособни клиенти са", обясни Ирина Джендова – мениджър "Маркетинг и продажби", хотелски комплекс.

От бранша настояват за спешни мерки.

"Надяваме се служебният кабинет, който ще назначи президентът Радев, да се съобрази с тази тежка ситуация, защото и без това е туризмът ни е поставен на колене", каза Евелина Пулева от Бургаска регионална туристическа камара.
 
Окончателно решение дали България ще влезе в списъка с неприятелски държави на Русия от бранша очакват до 11 май.