Трета вълна на коронавируса изглежда напълно възможна, като тя ще дойде с новия по-заразен щам от Великобритания и заради нея вероятно ще видим нови рестрикции. Това прогнозира в студиото на „Тази сутрин“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Сигналите, които дойдоха от Великобритания, бяха много неприятни. Там нарастването е експоненциално – те се върнаха в най-тежката фаза на епидемията и я надминаха (…) При варианта от Великобритания неговата концентрация в носоглътката е 10-100 пъти по-голяма, много повече са вирусите, които се излъчват“, обясни експертът.

По думите му към момента в Ирландия 40% от новите случаи са именно от този щам, има и болни в област в Нидерландия. В Гърция има доказани случаи, а вчера стана ясно, че голям процент от новите случаи у нас също пораждат съмнения.

„Нека всички да бъдат наясно, че ако тази заплаха се върне в такъв вид, както е във Великобритания, системата на здравеопазването ще бъде поставена на невероятни изпитания, пак ще напълним болниците. Естествено, мерките ще бъдат взети така, че да опазим здравето“, категоричен беше доц. Кунчев.

Проблемът не е във вечерята, а в хорото

Тежък сблъсък между собствениците на заведения и здравните власти беляза вчерашната дискусия с тяхно участие в МЗ. Браншът обяви, че е готов протестно да отвори още на 1 февруари.

Кунчев призна, че разбира проблемите на оставените без възможност да се трудят и в повечето обекти отстоянията и изискванията за климатизация се спазват.

„Проблемът е при тържествата – едно е да влезеш със семейството да вечеряш и да си тръгнеш 10-10 и половина. Друго е да останеш, да има певица, да се развъртят хората, като удариш 2 ракии и да ти паднат ограниченията и да започнат контактите много усилено“, посочи главният държавен здравен инспектор.

По думите му и в градския транспорт контактите са по-интензивни, отколкото в моловете. Затова и се обмисля търговските площи в тези обекти да бъдат отворени и да останат спрени само социалните дейности, каза Кунчев.

Ваксинацията ще стане масова напролет

През март и април броят на ваксинираните у нас ще нарасне в пъти и всеки ще има достъп до препарати за имунизация, заяви доц. Кунчев.

„Можем да приемем, че сме максимално защитени 10-ина дни след втората имунизация. Тогава вече нивото е защитно и не би следвало да позволи изобщо заболяване“, обясни той и уточни, че при заразяване между двете дози антителата могат да спомогнат да се избегне по-тежко протичане: „Човек пак е по-защитен от неимунизирания. Ако нямаше нужда от втора доза, нямаше да я правим. Очевидно е, че бустерната доза е тази, която осигурява високото ниво на антителата“.

Доц. Кунчев защити покупката на все още неразрешената за употреба ваксина на „АстраЗенека“, като отрече да е имало политически елемент в решението. „Нейното използване е изключително по-лесно. Едно е да работиш с ваксина, която се съхранява в нормален хладилник, друго е да изграждаш мрежа от фризери за съхранение“, посочи той.

Ще проверим колко време ни пазят ваксините

От следващия месец започва работата по национално проучване за ефекта от ваксините, стана ясно от думите на доц. Кунчев. В него ще бъдат включени 1200 души с различен профил, които са били имунизирани срещу коронавируса. В рамките на две години те ще бъдат изследвани 6 пъти.

"Задължително трябва да се направи масово изследване на имунния отговор – виждаме какво пише производителят, но живият живот е нещо друго", заяви доц. Кунчев.

През миналата година той прекара COVID-19, а днес получи първата си доза от препарата на "Пфайзер" и "Бионтех".