„Италиански модел“ с протестно и неразрешено отваряне на заведенията още от 1 февруари може да се случи у нас. Това стана ясно след среща в Министерството на здравеопазването с участието на представители на бранша и министри.

Председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов подчерта, че той и колегите му настояват от началото на следващия месец да работят до 23:30 ч. и не приемат по никакъв начин предложението на властта това да се случи чак след средата на февруари и с работно време до 22:30 ч.

„Ние също сме родители, също посещаваме болници. От друга страна и лекарите посещават заведения. Когато лекарите имаха нужда ние да бъдем смирени, за да им дадем време да могат да изчистят болниците – виждате, че до ден-днешен не сме казали гък. Сега, според нас, е моментът да ни бъде върнат жестът и да бъдем пуснати да работим“, заяви Алибегов.

Предложението е нощните заведения и баровете да отворят на 1 март. От бранша настояват още всички обещани помощи за служителите и бизнеса за ноември и декември да бъдат изплатени до 31 януари.

Какво е мнението му за десетките заведения, които се оказа, че работят в нарушение на забраната?

„28 000 категоризирани заведения има. Хората спазват мерките, нашият бранш спазва мерките, но ако останем по този начин затворени и без доходи, тези 60 случая ще станат 28 000“, отговори той.

Колегите му са скептични и за опасностите от трета вълна на вируса, за която вече се говори в Европа.

„Ние от страхове ли ще се ръководим“, попитаха те.

„Датата, която беше първоначално обсъдена, беше двуседмичен период след 4 февруари, за да се види каква е тенденцията. Браншът обаче държи на отварянето от 1 февруари при конкретни условия, а именно при 50% капацитет и потенциален вечерен час на работа“, каза от своя страна след срещата министърът на туризма Марияна Николова.

В четвъртък допълнително това ще бъде обсъждано с Националния оперативен щаб.

По отношение на компенсациите към бизнеса тя обясни, че очакваната нотификация от ЕК трябва да бъде получена в рамките на няколко дни. Допълнителните средства по социалните мерки ще бъдат разплатени до края на месеца, така че браншът да получи своите обезщетения. Николова допълни, че по време на срещата е обсъдено и продължаването на мярката "60/40", която за туристическият бранш е "80/20".