От Асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията в България излязоха с отворено писмо в отговор на призивите на здравните власти ограничителните мерки у нас да се запазят и по време на празниците.

Те настояват за отмяна на забраната за работа на всички нощни клубове, ресторанти, барове, фитнеси и молове. И искат яснота при какви правила клиентите им ще могат да посрещнат Нова година.

В писмото си двете съсловни организации дават за пример данните за хода на епидемията у нас за три месеца – през октомври, ноември и декември и посочват: „Какво се промени? Отговорът е: НИЩО!“

"Незабавно отваряне на всички затворени със заповед на министъра на здравеопазването бизнеси и обявяване на правилата, при които ще работят. Не на 21 декември! Сега! Обявяване на взетите решения като неефективни, грешни и въвеждане на мораториум за дискриминационни забрани за извършване на труд на само една част от бизнеса", пише в откритото писмо на собствениците на заведения.

Има реакция и от Борда по туризъм. Оттам настояват да бъде разрешено нормалното функциониране на хотелите и местата за хранене и настаняване в тях при спазване на противоепидемичните мерки. Подчертават, че в противен случай загубите са непредсказуеми.

Също така от Борда по туризъм искат от правителството адекватни финансови средства за обезщетение.