Няма логика и яснота в новите мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, твърдят от туристическия бранш, който е един от засегнатите от ограниченията.

Мерките позволяват събиране на не повече от 15 човека. Ресторантите, включително в хотели и къщи за гости, са затворени.

„Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и чужбина, и групови посещения на туристически обекти в страната“, гласи още заповедта на здравния министър.

По данни на института за оценки и анализи в туризма за студентския празник – 8 декември, ще пътуват около 25 хил. студенти (данните са на база онлайн резервации).

„Това не е много в сравнение с предходни години – само в Банско са празнували повече, отколкото ще го направят тази година в цялата страна. Резервации се правят при гъвкави условия – ако имаш право да се откажеш в определен срок“, коментира Константин Занков от института.

Според него в момента има много неизвестни и това създава хаос. Не е ясно например ще работят ли хотелите и ресторантите на Нова година, уточни Занков.

По данни на института за новогодишните празници ще пътуват близо 500 хил. души, но това е заедно с посещенията при роднини.

Според Любомир Попйорданов, член на УС на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) няма логика в затварянето на ресторантите към хотелите, къщите за гости и хижите. От асоциацията настояват да им бъде разрешено да работят.

И Попйорданов е на мнение, че мерките на са съвсем ясни. „Освен ресторантьорите, които явно са добре организирани, никой друг в бранша не получи помощ – нито хотелиерите, нито туроператорите. Браншът е изоставен“, обяви представителят на БААТ.

Вижте повече във видеото!