В седмицата на матурите и абитуриентските балове bTV показва три истории за доброто на зрелостниците на прага между ученическия и студентския живот. 

Дванайсетокласниците в Немската гимназия в Бургас използват последните си часове в училище, за да репетират за благотворителния концерт за изпращането на випуска.

„Сложихме символична цена на билетите, за да може всеки един човек, който присъства, да дойде и да дари по този начин. Решихме програмата да е доста интересна, малко по-разчупена, за да може да привлечем по-голяма аудитория“, казва Дария Поповар ученичка в 12. клас, НЕГ „Гьоте“.

Каузата е избрана от самите абитуриенти. 

Снимка: bTV

„Момиченцето, което искаме да подкрепим – Натали, страда от тежко заболяване, което ѝ причинява постоянно болки и единственото лекарство, което ги облекчава, струва изключително много средства, с които семейството ѝ не може да се справи“, казва Дженифър Дикова, ученичка в 12. клас в гимназията. 

Да поемат следващата си стъпка в живота, като помагат, е дългогодишна традиция за завършващите Немската гимназия. Нуждаещите се от помощ са много, а благородните инициативи през учебната година се множат.  

„Първата беше за едно момиченце от нашата гимназия, което благодарение на събраните средства успя да претърпи животоспасяваща операция в Турция. В момента се чувства много добре“, казва зам.-директорът на НЕГ „Гьоте“ Силвия Михова.

Снимка: bTV

Жанет, Виктория и Савина от ученическия парламент на СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново са творци на надежда. Не помнят зад колко каузи са заставали, колко пъти са подарили усмивки и са спасили мечти. Помагали са на учители, ученици и деца в нужда, спасявали са библиотеки, подкрепяли са пострадали при бедствия.

„Преди няколко години бяхме събирали играчки и дрехи за един от домовете за деца. Там имаше доста усмивки“, казва Виктория Георгиева, ученичка в 12. клас, СУ „Емилиян Станев“.

Десетките благотворителни базари и концерти са само част от инициативите, които са ги държали будни по цели нощи.

„Те взимат пример от нас и си казват, че искат да бъдат като нас някой ден като пораснат. И те да помагат на хората със своята доброта“, казва Жанет Георгиева от 12 „Б“ клас.

На прага между ученическия и студентския живот момичетата искат само едно - идващите след тях да последват делата им.

Снимка: bTV

В последните дни на 12. клас и преди да се запътят към университетите на Оксфорд, Харвард и Колумбия Никол, Тео и Стивън не спират да обучават ученици по проекта „Млад учен“. Така десетки деца от по-малките градове у нас имат възможност да се докоснат до тайните на науката.

„Аз много се радвах на това да преподавам на деца, искам да ставам учител или евентуално лектор някой ден, и си казах, че е много готино да се даде на децата в различни местности на България“, казва Никол Савова, ученичка в 12 клас в СМГ „Паисий Хилендарски“ - София.

Снимка: bTV

„Разделяме се на няколко екипа, отиваме при децата от 1. до 3. клас в малконаселени места и чрез експерименти им показваме, че науката може да бъде интересна“, разказва Тео Малчев. 

Стивън Спасов пожелава на малките да правят всичко с желание и да бъдат щастливи.