По един благороден начин абитуриентите от Английската гимназия в Бургас решиха да се сбогуват с ученическия живот. 12-класниците организират благотворителен спектакъл в подкрепа на хората със Синдром на Даун под надслов "Заедно срещу неравенството".

Социалният проект започва миналата година с лятна работилница. Калоян и Михаела са две от децата, които там се чувстват в свои води.

"Правя полезни и забавни неща, също обичам да готвя, да радвам хората с моите гозби", казва Михаела.

"Набляга се на техните възможности и умения, а не обратното - на това, което не могат и тя се чувства значима и щастлива", казва нейната майка Десислава Райкова.

"Там нашите деца са ресурс, там се развиват техните способности, които ги имат те, както всеки един човек", казва Десислава Дамянова, майка на Калоян.

Всяка година в България се раждат около 100 деца със Синдром на Даун. Генетичното заболяване не се лекува, но с подходящо обучение те могат да живеят пълноценно. В това са убедени 12-класничките Розали и Руми, които успяват да обединят целия випуск на английската гимназия. 

Репетицията за концерта е в разгара си, а зад цялата организация стоят две момичета – Розали Павлова, чиято е идеята за каузата, а Румяна Хлебарова успява да обедини целия випуск да се включи в нея.

„В основата на проекта стои човек, който е завършил нашата английска гимназия и искахме да направим една приемственост между поколенията. Всички заставаме твърдо срещу неравенствата и сме готови да помогнем на тези слънчеви деца“, каза Розали.

„Моите родители са личния ми пример в живота. Те са ме научили, че човек трябва да бъде активен, когато желае нещо истински и са най-голямата мотивация за мен. “Даун таун“ е едно изключително слънчево място, каквито са и децата там. Когато отидеш при тях, се чувстваш по съвсем друг начин“, каза още момичето.

„Беше изключително трудно да обединим 160 души в една обща кауза, но когато имаме обща кауза, обща идея, но когато можем да направим нещо добро, със сигурност всеки ще го подкрепи“, сподели Румяна.

Концертът е тази вечер, а в него ще има скечове, танци и музика.