Опити за измама обаче имаше и тази година, като цената на отговорите на черно достигна 400 лева, показа проверка на bTV. 

В социалните мрежи се появиха потребители, които предлагат правилните отговори на матурите.

Екип на bTV се свърза с един от тях и ни обеща решение за задачите срещу 400 лева. 

Ученици казват, че цената варира и има и по-евтини оферти. Девет ученика са хванати в опит за измама. Зрелостниците имаха право да изберат да пишат интерпретативно съчинение на тема "Пътят на посвещаването в любовта" по стихотворението "Посвещение" на Петя Дубарова или есе за "Живота в мрежата".

Часове преди изпита по български език и литература потребител в социалните мрежи предлага сделка.

Офертата се предлага от потребител във Фейсбук с близо 5 000 приятели. Според данните от профила става дума за мъж на 24 години. Схемата - парите да се получат през офис за бързо разплащане. Отговорите идват през мобилно приложение.

 

Екипът ни нарочно прекъсва сделката. Схемите за измама са ясни и за повечето зрелостници, разкриват самите те.

"Там пише и сума пари за всички отговори - 120 лева”, каза ученикът Александър Филипов. 

"За мен не е нормално и надали децата ще се възползват от готови отговори, децата са умни", добави Владимир Николов, родител. 

Търговията на “черно” в интернет крие рискове не само за провал на изпита, но и за сигурността на възползвалите се.

"Зловредни престъпни групи се възползват от този нездрав интерес и те могат да откраднат кредитните ви карти, да получат достъп до компютрите и самоличностите ви", каза специалистът по киберсигурност Ясен Танев.

Въпреки опитите да се пресекат, схемите в матурите продължават от години, казва и бившият просветен министър.

"Електронно наблюдение в училищата, електронно изпитване, разделяне на три модула”, каза проф. Тодор Танев, бивш министър на образованието и науката.

Изпитите се провеждат при строги правила и под засилен контрол, заявиха образователните власти.

"Правилата са същите, защото търсим устойчивост при матурите, за да бъдат добре познати на децата, родителите и експертите", каза служебният министър на образованието Сашо Пенов.

Три работи са анулирани в Кърджали, две в Благоевград, две в Пазарджик и по една в София и във Варна. Изборът между есе и съчинение беше категоричен за някои от учениците.

Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до четири страници.

По репортажа работиха Николета Хаджийска, Леда Виденова и Ивелина Драгнева.