Десетки сигнали на хора в социалните мрежи за фалшиви имейли с призовки от името на МВР, Интерпол и други силови органи. Съдържанието на мнимите призовки включва заплахи за образувани производства по предполагаеми обвинения, най-често с обвинения в педофилия и общуване с непълнолетни чрез сайтове за запознанства.

Темата коментира директорът на ГДНП главен комисар Атанас Илков. Той посочи, че неговото име и подпис са използвани в тези мейли.

„От началото на 2022 година се появиха тези покани на мейлите на много граждани. Тези призовки и покани не пораждат никакви правни последици за тях. Ние установихме, че тези съобщения се изпращат от страни извън ЕС“, каза в предаването „Тази сутрин“ главен комисар Атанас Илков.

По думите му това затруднило задачата им да стигнат до самите извършители.

„Според нас целта е да се създаде страх и психоза между българските граждани. До настоящия момент няма гражданин, който да е измамен“, подчерта Илков.

По думите му нито закона за МВР, нито НПК има подобна практика да се комуникира с хората.

Призовките се връчвали от служители на ГДНП или се изпращат до адреса. Гражданите могат да бъдат призовавани и по телефона, като служителите се представят и оставят телефон за обраната връзка.

„Нямаме практика да известяваме гражданите с мейли“, категоричен бе той.

Илков призова, ако получим такова съобщение да не го отваряме, а да се свържем с полицията.

Директорът на ГДНП  посочи, че най-често в мейлите се използва логото на ГДНП, но в някои от случаите се използват и логата на други главни дирекции на МВР, както и абревиатурата на Интерпол. „В контакт сме с колегите, така че очакваме подпека и от тях“, посочи Илков.