Спешна помощ за 4-годишното си момиченце поиска майка, като се обърна към всички в социалните мрежи и медиите. Детето е с двустранна бронхопневмония, намира се в болницата във Велико Търново, а според майката Мариета Томова не се взимат необходимите спешни мерки. По думите й животът на детенцето е в опасност.

Снимка: btvnovinite.bg

В понеделник вечерта майката изрази съмнение пред bTV, че дъщеря ѝ е заразена с коронавирус. Детето е било с остри болки в гърдите и корема. Направени са му изследвания и то е диагностицирано с двустранна бронхопневмония, назначено му е лечение с антибиотици.

„Лекарите са назначили лечение, което е за заболяването пневмония, но в случая се касае за нещо различно и те не са, не са инструктирани какво да правят. Не смятат, че тези болки, които има тя, са реални, а аз познавам детето си, то има висок праг на болката. Болките при него са нетърпими“, обясни Мариета Томова в понеделник вечерта.

Детето в момента е неспокойно и постоянно кашля, разказа майката в „Тази сутрин“. Били са му извършени редица манипулации и „може би това възбуди това състояние“. За подобрение, според нея, не може да се говори

Снимка: btvnovinite.bg

Дъщеря ѝ има болки в гърдите. Дадени са ѝ антибиотици и според лекарите до 48 часа трябва да настъпи подобрение, но такова според майката не се наблюдава.

„Съмненията за коронавирус не са само мои. Самите лекари имат притеснения заради изследванията“, заяви Мариета Томова.

Директорът на великотърновската болница д-р Стефан Филев също разказа своята гледна точка за случая с болното дете по телефона в „Тази сутрин“.

„На детето е направен е тест за грип тип А и Б, който е отрицателен, а след това, тъй като майката твърди, че е имала контакти и има вероятност детето да е с коронавирус и като се установи, че е с двустранна пневмония, затова е взета и проба за коронавирусна инфекция. Същата трябва да е взета и от майката, която също е прегледана от инфекционист, разказа директорът на болница "Д-р Стефан Черкезов".

Очаква се резултатите от теста за коронавирус на детето да излязат този вторник в късния следобед или вечерта.

„Тази сутрин обективното състояние на детето кореспондира с това, което майката съобщава“, заяви д-р Филев. По неговите думи през нощта температурата на момиченцето е била 37,5 градуса, а тази сутрин то няма температура. Няма дихателна недостатъчност. Кръвно-газовият му анализ е доста добър за дете с двустранна пневмония. То е в стабилно състояние.

„Майката е разтревожена като родител и аз я разбирам, защото съм баща на три деца, но искам да призова всички, имайки предвид ситуацията у нас и по света, да бъдем по-отговорни към публикациите си в социалните мрежи и медии. Защото, създавайки паника чрез стряскащи новини, вредим на работата на всички тези хора, които са на първа линия и се грижат за здравето на всички нас“, заяви д-р Филев.

Директорът на болницата във Велико Търново разказа, че след публикацията на майката в социалната мрежа, шест неизлекувани деца са напуснали лечебното заведение заедно с родителите си, а той е получил обаждания с въпроса трябвали да се карантинира детското отделение.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 585 25 147 1 322
Света 6 588 701 26 006 388 294 3 181 972
Заразени* Нови Починали
България 2 585 25 147
Света 6 588 701 26 006 388 294
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer