„Онзи ден се обърнах с препоръка към министър-председателя за това хората да бъдат компенсирани за високите цени на парното, тока и водата“. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ националният омбудсман Диана Ковачева.

По думите ѝ е много важно и депутатите най-накрая да дефинират понятието „енергийна бедност“. Към момента кръгът на хората, които са компенсирани, всъщност е много под тези, които наистина имат нужда от компенсация, смята националният омбудсман.

Тя напомни, че още през февруари инфлацията в малката потребителска кошница беше 28%.

Тя се обърна и към ВиК дружествата, които планират сериозно увеличение на цените, да преценят дали хората могат да ги понесат и дали няма да престанат да си плащат сметките.

Омбудсманът сигнализира социалния министър в оставка Георги Гьоков за трудностите при кандидатстване на хора в неравностойно положение по Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност.

За този проблем bTV разказа в края на юни. Обявената като безплатна програма за изграждане на стълбищни платформи се оказва, че изисква лично финансиране на инвестиционните проекти, което струва около 1500 лв. и е непосилно за хора с инвалидни пенсии.

Има и допълнителни разходи при попълването на документите и нотариалните заверки.

Гледайте повече във видеото!