Хората се тревожат, че не могат да посрещат разходите си и да погасяват сметките, отбеляза в ефира на bTV омбудсманът Диана Ковачева.

„Така, че наистина е много важно по отношение на цената на тока много скоро да приключи анализът, който КЕВР прави за последиците от мораториума, за да стане ясно какво се случва от 1 юли. Освен това много е тревожна ситуацията с парното, защото дружествата и електроразпределителните и топлофикационните, вече внесоха своите заявления за цените за следващия сезон. От 1 юли обаче никой не знае какви са те, защото КЕВР все още не ги е качил на сайта си“, обясни Ковачева. 

„Например „Топлофикация София“ казва, че има 416 милиона дефицит. Въпросът е, че КЕВР трябва веднага да провери дали това наистина е така и какво ще се случи, ако е така, защото тази сума не може да остане за сметка на следващите цени и за сметка на хората на практика“, каза омбудсманът.

По думите й изключително много жалби има и по отношение на колекторските фирми, които упражняват истински произвол по отношение на длъжниците.

Един пакет от закони все още са на вниманието на народните представители, но днес на заседанието на правна комисия не е имало кворум за да се гласува, обясни омбудсманът. Тя посочи, че законът предвижда ред, по който наистина се ограничават тези своеволия.

От обхвата на закона обаче са изключени банковите кредити.

Така, както е предвиден законопроектът, оказва се, че хората, които имат такива кредити, ако те бъдат прехвърлени към колекторски фирми за събиране, те няма да се ползват от защитата на този закон.