Нови по-високи цени на парното, топлата вода и тока от днес. Най-голямата топлофикация - столичната, ще увеличи тарифите си с близо 40%.

Потребителите в Пловдив ще усетят поскъпване от 38%. Във Варна скокът е с близо 39 на сто. В Бургас скокът ще е близо 11 на сто. Най-значително поскъпване ще има в Разград - над 43%. Основните причини - цените на природния газ и ръстът в цените на въглеродните емисии.

Поскъпването при електроенергията е с 3,4 на сто средно за страната.

Най-сериозно увеличение на тарифите регулаторът е предвидил за клиентите на Енерго про - с 4,45%. За клиентите на "Електрохолд" (ЧЕЗ), изменението на крайната цена е с 2,70%, а за тези на "ЕВН" с 3,47 %.

Основната причина за по-високите сметки за парно, които ще плащаме през идващата зима, е цената на природния газ, който ползват топлофикациите.

Ако през юли миналата година цената му е била над 49 лева за мегаватчас, то последната цена за тази година - през юни е над 141 лева. Сега тази разлика ще се отрази и на сметките ни за парно. При електричеството поскъпването е по-малко.

"Завиваме се с две одеяла, прегръщаме се с моята мила съпруга и се топлим“ - така преминават зимните дни за 86-годишния Георги Бонев от Разград.

Макар да имат парно, двамата с жена му стоят на студено, за да спестяват от високите сметки. Домакинството живее с две малки пенсии и сега с новите цени Георги е силно притеснен.

В столицата потребителите също са притеснени от новите цени. За домакинството на Рая - за отоплението на 4 стаи с парно миналата зима сметката е била около 300 лева.

Според енергийните експерти по-значителното увеличение на тарифите при топлофикациите и по-малкото при тока ще окаже влияние върху потреблението:

„Със сигурност ще има увеличение на използването на климатици, със сигурност това ще се случи в преходните сезони - ранна есен, ранна пролет, през зимата в студените зимни дни без топлофикация няма да можем да се справим“, заяви енергийният експерт Антон Иванов.

Икономистите отчитат, че новите цени са поредният удар върху бюджетите на домакинствата:

„Първото тримесечие на тази година доходите на домакинствата изостават спрямо инфлацията. С това увеличение на цените на топлоенергията и с по-малко на електроенергията най-вероятно ще имаме допълнително избутване нагоре на тази инфлация“, каза икономистът Стоян Панчев.

Икономистите отчитат още, че заради по-високите доходи домакинствата в столицата ще се справят по-лесно с новите цени, отколкото тези в малките градове.