„Социалните работници не отнемат деца, а ги връщат в семействата. Само за миналата година социални работници са работили с 1300 деца, за да не бъдат изведени от семействата”. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин” новият социални министър Деница Сачева.

Тя подчерта също, че в България не се отнемат деца заради бедност. „Битовите условия не са основен фактор, става въпрос за ситуации, в които са застрашени здравето и живота на децата и това пречи на развитието им”, обясни социалният министър.

Тя отново каза, че предложения закон за социалните услуги не се отнася до семейните отношения,  защото те се регулират с други закони.

Единствената промяна, която е направена там по отношение на децата в риск, е, че са извадени децата с увреждания, уточни Сачева. Според нея има психоза, а никакви разумни основания за протести срещу закона заради семейни отношения. 

Категорично твърдя, че правителството нито е провеждало, нито смята да провежда, категорична бе тя. Социалните услуги се изпълняват от общини и само 15% - от неправителствени организации, каза тя. И добави. че законът е бил отложен заради голямото обществено недоволство. След като има такова обществено недоверие дори най-добро политическо решение не може да бъде въведено насила.

По думите на социалния министър няма никакъв риск Законът за социалните услуги да даде възможност за бизнес на неправителствените организации, а по-скоро целта му е да гарантира качеството на тези услуги.

Сачева коментира и предложението първият ден от болничните да е за сметка на работника. 

„Проблемът с болничните предстои да се обсъжда, чакаме анализ за Закона на бюджета на социалното осигуряване и след това заедно с работодателите и синдикатите ще търсим най-добрите варианти. В 13 държави е практика да не се плаща болничният за 1 до 3 дни, докато при нас това не е практика, което доказва, че България е социална държава. Но само за 8 месеца са платени 400 млн. за болнични”, каза министърът.

Вижте повече във видеото!