Законът за социалните услуги не предвижда отнемане на деца, подчерта в парламента новият социален министър Деница Сачева. Заедно с поста, тя наследи от Бисер Петков и нелеката роля да защитава текстовете от масирани критики на някои консервативни и религиозни кръгове и подкрепящи ги възмутени граждани, които организират и протести.

„Още веднъж за пореден път искаме да подчертаем, че Законът за социалните услуги не третира отнемане на деца от семействата и няма за цел да прави това. Точно обратното с него се въвеждат стандарти за качество, въвеждат се възможности за това да има по-голяма инвестиция в самите социални работници, тяхното обучение, квалификация, включително по отношение на тяхната професионална отговорност”, подчерта Деница Сачева.

Според противниците на законопроекта, с него ще се улесни извеждането на децата от семействата, ще се овластят организации с чуждо финансиране да се месят в социалната сфера и т.н. Конкретни текстове за това няма, но недоволните твърдят, че формулировки в законопроекта позволяват превратно тълкуване.

„Не можем да проявяваме високомерие към страховете на хората. Казах, че ще започнем диалог и разговори с всички групи. Започваме разговори с парламентарно представените партии. Днес ще има среща с НСОРБ. Изпратила съм молба за среща със Синода. Очаквам да получа отговор, за да можем да направим среща с Българската православна църква, да чуем тяхното мнение, тяхното становище и това, което ги притеснява в закона. Следващата седмица ще има срещи с НПО, включително с организациите на хората с увреждания, както и с организации на протестиращите”, подчерта Сачева.

По думите ѝ протестите са насъсквани от „фалшиви новини”, идващи от родители зад граница, които са имали сблъсък с чужди социални служби. До този момент социалното министерство не е правило разследване откъде идва тази дезинформация, но ако се наложи, ще бъде сезирана прокуратурата.