Отлагат с 6 месеца Закона за социалните услуги, който породи недоволство сред част от обществото. Това реши на първо четене социалната комисия в парламента. 

Промените, които произтичат от закона, трябваше да влязат поетапно от следващата година. Намерението е да се облекчи достъпът до социални услуги и да се промени начина на предоставянето им.

Снимка: btvnovinite.bg

Създава се агенция, която да следи за качеството на услугите и която ще лицензира доставчиците.
Национална карта ще показва потребностите и ще задължава общините да разкриват съответната дейност там, където има нужда от нея.

Снимка: btvnovinite.bg

Ще има нова услуга – „заместваща грижа". Чрез нея, за кратко, някой друг ще поема грижите за нуждаещия се.

Дебатите в социалната комисия в парламента бяха съпроводени с протест отвън на хора, които критикуват промените.

Снимка: btvnovinite.bg

„Притеснява ме това овластяване на социалните работници, според мен голяма част от тях са некомпетентни, притеснява ни поставянето на всички деца в риск", казва организаторът на протестите Милко Божанков,

Месеци наред социалното министерство опровергава тезите на протестиращите. Върху Закона за социалните услуги е работено няколко години, минал е всички процедури за съгласуване и обществено обсъждане, преди да се гласува.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз съм майка на три деца. Участвала съм в разработването на закона.  Никога не съм си представяла, че някой може да интерпретира този законопроект като провеждащ антисемейна политика. Това е подмяна на същността на самия закон", казва Миряна Сирийски, програмен директор на фондация „Светът на Мария".

Снимка: btvnovinite.bg

„Законът за социалните услуги не се отнася до деца и семейства. Законът за социалните услуги се отнася до центрове за хора с увреждания, до домове за стари хора, грижа за бездомни деца, работа с деца, които са преживели насилие, това са социалните услуги", заяви министърът на труда и соц. политика Деница Сачева.

Снимка: btvnovinite.bg

Законът беше гласуван на първо четене през януари. Тогава всички депутати в пленарната зала бяха „За", показват стенограмите. С консенсус мина и на второ четене. Впоследствие депутатите внесоха предложения - за редакция, за отлагане, а от „Атака" дори за пълната отмяна на закона. Сред аргументите - превръщал социалната подкрепа в услуга.
Снимка: btvnovinite.bg

„В търгашеска дейност, която държавата ще плаща на фирми да извършват. Айде държавата да си влезе във функциите", заявява независимият депутат Десислав Чуколов от „Атака”, но не може да изброи пет социални услуги, които са в закона и не казва, че не е присъствал в ала, когато се е гласувало въпросното законодателство.   

Сега 85% от социалните услуги се предоставят от общините, а останалата част - от неправителствени организации. А в крайна сметка социалната комисия реши да отложи закона с половин година.