Въпреки уверението на премиера Бойко Борисов, че идеята за плащане на първия болничен ден от работника отпада - синдикатите излизат на протест.

Днес преди обед КТ "Подкрепа" ще проведе национален митинг-шествие и едночасова предупредителна стачка на социалните работници. Протестът е под надлов "Болните работници не са престъпници!".

Освен реакция на отпадната вече идея, синдикатите поставят и нови искания.

Сред тях - работодателите да поемат първите 5 дни от болничните, спешна актуализация на добавката за нощен труд, която сега е в размер на 25 стотинки, както и ограничаване на извънредния труд.  

Протестът трябва да започне в 11 часа.  

Снимка: bTV

"Протестът го организирахме заради тази провокация, която пуснаха за неплащането на първия ден болнични. Освен това имаме и конкретни искания – настояваме работодателите да плащат 5 дни, да се поднови дебатът и да се вземе решение по отношение на нощния труд, да се преразгледа сумираното изчисляване на работното време”, потвърди и участник в протеста. 

Тя отбеляза, че това е предупредителен протест, с който да се заостри вниманието на тези, от които зависи решаването на проблемите. 

Протестът ще тръгне от площад „Княз Александър Батенберг” и ще премине по централни столични булеварди – като „Васил Левски” и „Дондуков”, до площад „Независимост”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!