За да може лекарите да изписват безплатни лекарства, трябва да се обсъди списъка, защото много се съмнявам, че той е правен от хора, които са лекували COVID болни. Той е неадекватен, твърде малък е и в него съществуват неща, които на практика не трябва да се използват по всички правила".  

Това коментира в "Тази сутрин" д-р Силвия Стефанова, зам.-председател на НСОПЛ-Кюстендил. По думите ѝ нито ценово, нито като изписване и закупуване те не са дефицитни и списъкът не би помогнал по никакъв начин.

В цялата област Кюстендил няма COVID център. Това означава, че заразените, които желаят домашно лечение, не могат да получат безплатни лекарства.

„Не мога да кажа дали това е проблем. Според мен не е, защото пациентите в момента получават помощ. Те са дискриминирани по отношение получаване на безплатни лекарства. Имаме списък в компютрите, но сме лишени от тази възможност не зная защо. Стресът от COVID-19 е толкова голям, че безплатните лекарства са последната им грижа“, каза още д-р Стефанова.

Поне по 15-20 души на ден със симптоми на коронавирус минават през личния ѝ кабинет.

„Общината помага, РЗИ-Кюстендил също. Искам да получа отговор каква е идеята за тези COVID центрове“, пита д-р Стефанова.