Въпреки обявените безплатни лекарства за домашно лечение на болни от коронавирус COVID зоните в страната не могат да започнат работа.

Това показва проверката нa bTV в София и Бургас днес, след като в петък беше дадено обещание, че мярката тръгва от понеделник.

В Бургас не могат да изписват безплатни лекарства за домашно лечение на пациенти с коронавирус. Само две поликлиники са сключили договор с НЗОК, но все още чакат софтуера за рецептите. В бившата Военна болница е отделен кабинет за леки и тежки случаи на COVID-19, но цяла зона няма как да функционира без потокът от пациенти да се смесва.

"Това няма да се случи толкова лесно, а по-скоро ще бъдат насочвани от личните лекари без талони. Имайте предвид, че  голяма част от тези пациенти са карантинирани. Това също ще е лош такъв сигнал, защото започва едно неконтролирано движение на пациенти с коронавирус", заяви управителят на II ДКЦ - Бургас д-р Александър Партенов.

Пациентите признават, че не знаят към кого да се обърнат. От Здравната каса заявиха, че организацията на ДКЦ-тата не е тяхна работа, а подписването на споразуменията е доброволен акт и избор на всяка поликлиника.

15 са COVID зоните в София с договор с Касата. Там пациентите с доказан вирус могат да получат безплатно лечение.

В "ДКЦ Александровска" зоната е в сградата на кожната клиника. Посетители обаче все още няма.

„Това на практика е първият ни работен ден и досега не сме имали пациент, който да потърси нашата помощ. Нашите лекари ще присъстват тук, в кабинета, те нямат ангажимент да ходят по домовете“, каза д-р Чавдар Еленков, управител на ДКЦ "Александровска".

На сайта на Националната здравноосигурителна каса е публикуван пълният списък с Ковид зоните в цялата страна. В тях ще могат да се издават и болнични листове.

Междувременно вече над 20 000 починали с COVID-19 у нас. Според математика проф. Николай Витанов причината са хората, които са заблуждавали обществото за вируса.

"Това е повече от половината ни армия. Все едно, че сме загубили война", каза той. По думите му има много хора със симптоми, които не се регистрират.

"Времето се разваля, хората се прибраха, тръгват на работа и учениците са пак на училище. Т.е. увеличава се броят на местата с голяма концентрация на хора. Най-големите области са Пловдив и София-град, те все още не са във "виолетовата зона". Това е, което ни държи на повърхността. Паднат ли те, особено София-град – потъваме", заяви Витанов.

Затова прогнозата на математика е за увеличаване на заразените в началото на октомври.