От днес Здравната каса ще поема лекарствата за домашно лечение на COVID болни пациенти, изписани в разкритите около 50 COVID зони в поликлиниките.

Голяма част от ДКЦ-ата в София не изписваха лекарства днес заради липса на информация.

“Нямаме изписани рецепти, нямаме инструкции за работа, все още нямаме и договор със здравно-осигурителната каса”, каза Татяна Евтимова – управител на XXI ДКЦ, София.

„Аз лично не знам какви инструкции чакат, тъй като това е промяна в лекарствения списък, той се актуализира на всеки 2 седмици, което значи, че се появяват в софтуера на изпълнителя и могат да бъдат изписани. Те (ДКЦ-ата) нямат нужда да сключват анекс, за да изпишат нещо от списъка“, заяви д-р Димитър Петров – зам.-министър на здравеопазването.

От Здравната каса отговориха, че технически проблем е довел до забавянето на договорите с ДКЦ-ата в София и обещаха до понеделник всички да ги имат. Оттам нататък всяко лечебно заведение ще прецени дали да го подпише, или не.

„Няма как един екип в COVID зоната да поеме такъв вид работа. Освен това ако ние наистина ще трябва да прилагаме и лечение на хора, времето за всеки пациент става значително. За момента положителните ги насочваме към техните лични лекари”, заяви Татяна Евтимова – управител на XXI ДКЦ, София.

Снимка: bTV

Безплатните лекарствата ще се отпускат от аптеките, които обаче също имат своите притеснения.

„За нас е непонятно при положение, че и сега трудно се намират тези лекарства и пациентите обикалят, как ще ги намерят събрани в една аптека. Всички знаем, че ваксини има, те залежават по хладилниците на РЗИ-ата. Който не желае да се ваксинира - явно държавата ще му осигурява безплатно лечение“, обясни Димитър Маринов – главен секретар, Български фармацевтичен съюз.

„Това, че държавата ще поеме 50 или 100 лв. от лечението - едва ли е повод вие да искате да изкарате това заболяване. Мисля, че здравето и животът са много по-скъпи от тези 100 лева“, каза Петров.

Снимка: bTV

Лекарствата, на които пациентите имат право, са разпределени в три групи - антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването.