Общопрактикуващите лекари вече ще имат право да издават направления за PCR тестове, стана ясно вчера. Това ще се случва при строги критерии, изготвени от БЛС, Министерството на здравеопазването, НЗОК и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Възможността ще влезе в сила след подписването на анекс към Националния рамков договор.

Ние отдавна настояваме за тази възможност, каза в предаването „Тази сутрин“ д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар и председател на съсловната организация на джипитата. Според него не трябва да има лимит за тези направления и трябва да може по електронен път да се издават за консултации по телефона, за да не се разхождат заразени с COVID-19 сред другите хора.

„Като здравноосигурени лица всички трябва да имаме право на безплатен PCR тест, когато това се налага. Такава е практиката в повечето европейски страни“, коментира д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Според него заради огромния ресурс, който в момента се хвърля за борбата с коронавируса, страдат хората с други заболявания. Проучване в САЩ е показало, че скринингът на ракови заболявания е намалял с 85% от началото на пандемията, което означава повече недиагностицирани болни и починали от рак, допълни д-р Кацаров.

Вижте повече във видеото!