„Едва 10% от пациентите с COVID-19, които попадат в реанимация, оцеляват“, каза д-р Георги Миндов в „Тази сутрин“.

Той посочи, че 50% от хората в реанимация загиват още в първите 48 часа и смъртността е много висока.

„По-малко заболяват, но повече умират. „Делта“ вариантът заразява по-бързо, развива се по-бързо, по-агресивен е. Имаме и пик при децата до 1 година“, каза още Миндов.

По думите му предстои да бъдат разкрити още интензивни легла за лечение на деца от COVID-19, тъй като те са недостатъчни.

Относно това колко са заразените пациенти със завършен ваксинационен курс, Миндов каза, че процентът е много нисък.

„Имаме 13 хоспитализирани за цяла София със завършен цикъл. Има само двама починали с пълен ваксинационен курс за целия период изобщо. Това е около 0,05%“, каза Миндов.

Рекламираните от Министерство на здравеопазването COVID зони, в които може да се извърши преглед на заболели и да се изпишат безплатни лекарства, масово не работят, посочи още той.

За София около една или две зони реално работят. Останалите не заради липса на персонал. Имаме остър недостиг от всякакви специалисти, поясни д-р Георги Миндов.

„Това е много хубава идея, но тя не може да се реализира. Най-малко COVID зоните нямат покритие на територията на цялата страна“, допълни още той.

Относно безплатните лекарства Миндов уточни, че всички лекарства, които попадат в списъка за изписване от COVID зоните, реално са за лечение на усложнения. Те се предписват когато пациентите са „на ръба между домашно и болнично лечение“.

„Те се включват на втори етап. За тези лекарства пациентът трябва да отиде, вече с ясни симптоми и много заразяващ, до COVID зоната – не е ясно с какъв транспорт. Това, при положение че може да се обади по телефона и да му бъдат изписани тези лекарства“, каза Миндов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!