Централната избирателна комисия в спор дали кандидат може да се откаже от депутатското си място, което е спечелил на избори.

Казусът възникна, след като новоизбраният кмет на Благоевград и бившият премиер Борисов подадоха заявления за отказ. Решенията по двата случая предизвикаха и прегласуване, както и реакция на ГЕРБ. Според  бившите управляващи е имало различно отношение към техния лидер и представителя на ИТН.

„Бяха проведени две гласувания. Това бяха две отделни решения, като при второто не се получи квалифицирано мнозинство, това доведе до прегласуване. Сблъскаха се две мнения в комисията“, коментира казуса говорителят на ЦИК Цветозар Томов в „Тази сутрин“.

Самият той лично е бил правото на отказ от депутатските места, но това е въпрос на интерпретация на закона.

„Има решение на Конституционния съд от 2001 г., според което краят на изборния ден е начало на мандата на Народното събрание. Това е моето разбиране, аз съм против ЦИК да обявява кои са депутати. ИК не избира и не назначава депутати, а само регистрира избора“, заяви Томов и допълни, че винаги е гласувал против отказа от депутати от техните места.

Снимка: btvnovinite.bg

„При прегласуването част от колегите смениха позицията си“, разкри говорителят на ЦИК.

В отговор на въпроса дали казуса с новоизбрания кмет на Благоевград Илко Стоянов е повлияло на решението, защото ако той не се откаже от депутатския си мандат, ще се стигне до нови местни избори в града, Томов отговори с въпрос: „А той защо не се оттегли от кампанията за депутат, след като е избран за кмет?“.

„Моето лично мнение, не като говорител на ЦИК, е, че има политически натиск от партии върху ЦИК под различна форма, който е недопустим. Няма да кажа кои са те, но е недопустим такъв натиск. Няма да коментирам, защото не искам да разпалвам допълнително напрежение. Партиите трябва да се въздържат от коментари за дейността на ЦИК по начина по които някои партии го правят“, коментира Томов.

Според него изборите на 11 юли са били с "най-малко купен и контролиран вот от години".

"Твърденията за манипулация на машини са необосновани поне засега", заяви Томов и отбеляза, че в предварителните разчети на ЦИК е било заложено и се е очаквало до 1% от устройствата да откажат, а проблем е имало само с половин процент от тях.